söndag 8 december 2013

Lugnet och tystnaden i Shanghai

Ett givet besöksmål en tidig morgon är Yuyuan Garden, eller Yugarden, bara man kommer innanför murarna så möts man av en öronbedövande tystnad och var man än går är det gröna grönare än vanligt och det röda är rött som blod. 
I de kinesiska trädgårdarna är broarna vinklade så att de onda andarna inte ska kunna följa efter en eftersom de bara kan gå rakt. På bilden ses den berömda Jade water corridor. I trädgårdarna kan man köpa fiskmat och de vuxna plaskar i vattnet och klappar karpararna när de gapar efter mat. Det är bara att andas, slå sig ner på en bänk lite i skymundan eller om du väljer en lite mer central plats så vips kan du vara med på en selfie med en kinesisk tonårstjej. 
Det finns även flera tempel att besöka inne i Shanghai, Jing'an tempel ligger centralt bland skyskrapor och shoppingcenter medan Jade Buddha Tempel ligger norr om stan och är en underbart fridfull plats. Man kommer in på stora gården där de olika Buddhastatyerna ligger i skyddade hus runt gården, så man får gå runt lite. 
Det går att köpa rökelser och vi sitter ner en stund, luktar och smälter intrycken innan vi börjar utforska de olika delarna. Färgen rött är genomgående i Kina och står för lycka och framgång. 
Jade Buddha tempel norr om stan passar bra om man ska besöka M50, ett gammalt fabriksområde som gjorts om till ateljéer för modern konst. Det är ett område med gatukonst och konstnärersbutiker med allt från växter,l tavlor, foton och konstverk.
Gatukonst sett från ett av fönstren på väg upp till en ateljé på 3:e våningen. Gallerierna ligger i gränder och med flera våningsplan.
Ett typiskt ställe att stanna en hel dag. Vi ser en svensk barnfamilj med tre barn och inser hur ovanligt inslag det måste vara i Kina, två barn har jag sett som mest.
Lugnande Yin och Yang i en gränd på M50. Det visar sig även att lugnet finns mitt i staden längs Bund om man bestämmer sig för att vara uppe tidigt. 
Jag säger woop, woop, från Shanghai och hoppas att jag snart åker tillbaka till den här underbara staden igen! =)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar