måndag 30 december 2013

I indianernas spår i Nicaragua

Ännu en dag av utforskande av Nicaragua och denna gången en ö som egentligen är en gammal vulkankrater i Nicaraguasjön, La Zapatera. Vi blir upphämtade i en jeep där hälften sitter uppe på flaket i 1,5 timme. Kanske inte så smart men man känner lukter, ser mer och upplevelsen i naturen blir starkare.
Vid stranden väntar en båt som tar oss ut till ännu en del av paradiset med vy över Mombachavulkanen.
Vi åker ut till en ö med Centralamerikas största petroglyfer, en isolerad ö där ursprungsbefolkningen bott, gudar dyrkats och unga flickor offrats till gudarna.
I början på 1900-talet köptes öarna av rika godsägare som startade jordbruk och odlingar. Under reformen 1984 återtogs stora arealer och gavs tillbaka till ursprungsbefolkningen så nu har öarna delat ägarskap. Vi registreras oss i en liten minilivs där det allra nödvändigaste finns för öborna. Det finns ingen el men solpaneler finns på taket. Innan vi börjar gå testar vi öbornas sätt att klättra upp för att hämta kokosnötter. : )
Vi beger oss upp på högsta punkten på ön som är en svart vulkanisk yta fylld med petroglyfer. Guiden häller vatten i några av dem för att vi tydligare ska se mönstren som tex aporna på bilden. 
Vid några av petroglyferna finns djupa skålar där hjärtat av de offrade djuren eller unga flickorna lades. Det finns en ganska stor shamanpetroglyf som visar giftemål med en liten flicka. Guiden berättar att Shamaner än idag tillåts gifta sig med unga flickor, ibland flera stycken. Vi besöker en till petroglyf till som är gjord med en enda linje och visar blommor, djur och mönster. Vi är dagens enda turister, vi tackar för oss och smiter iväg till nästa ö där vi ska titta på en väldigt ovanlig lagun uppe i en vulkankrater. Vi kliver iland och en av öborna visar oss en liten stig. Vi klättrar upp på toppen, kryper genom taggtråd och hör Howlerapor ropa, de är nyfikna.
Vi ser lagunen, den ser vacker ut, fåglarna flyger förbi men vattnet är grönt och lömskt. I lagunen finns ingen fisk bara tusentals sköldpaddor som på eftermiddagen klättrar upp i träden och buskarna och äter frukten. 
Det luktar svavel och gasen från vulkanen löser sig i vattnet och gör det surt med lågt pH. Om man doppar sig får man utslag och om man är i vattnet med än 5 minuter lossnar ett lager av huden....:€
Vi skippar doppet där och går tillbaka till stranden där öborna grillat och gjort iordning lunch, vi njuter av utsikten.
Vi är de enda på stranden och när vi äter lunch kommer en av pojkarna med fynd från stranden.
Hela stranden är fylld med delar från krukor och heliga föremål. Vi lämnar allt orört med äran att få ha besökt heligt land och sett det vackraste och mest storslagna vyerna i Nicaragua. 
Vi säger hej då till familjerna som visat oss runt och lämnar ön. På flaket på vägen tillbaka lockar vi på Howler monkeys och det blir ett jäkla liv på en hel flock ovanför oss. Vi stannar och retas lite ;)
Vägen hem på grusväg genom skogen ser ut såhär i 60 km/h....;P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar