söndag 8 december 2013

Asiens Venedig - Water Towns i Shanghai

Det var inte bara i Venedig som vattenvägar utvecklades tidigt, i Asien finns många ställen och bara runt Shanghai finns ett tiotal. Det närmaste och mest lättillgängliga är Qibao som ligger några tunnelbanestationer ut från inner circle line. Det tar ca 5 minuter att gå och på vägen dit ligger små butiker och känslan är lite som att gå i Gamla stan i Stockholm där kvalitet blandas med krimskrams. Eller vad sägs om att köpa ett par strumpbyxor av märket Apple....
När man närmar sig hör man musik och dansgrupper har antingen uppvisning eller så har man pardans. Gränderna är fyllda med kinesiska snacks som grillade fåglar, friterade eller stekta grillspett och ugnsbakade vaktelägg. Jag som älskar att prova mat och har "a constitutuion of an ox" enligt brittiska vänner kan prova vad som helst.
Broarna lyses upp på kvällarna och man vill verkligen bara strosa runt och smaka på allt. 
Det visar sig dock att belysningen släcks kl 21 och då stänger även de lokala restaurangerna. Personalen går hem, lämnar gäster med mat och dryck och istället kommer en vakt som ser till att gästerna sköter sig. Vi undrade varför fyra gäster beställt fyra flaskor vin men inser att de planerar att sitta kvar ett tag.... =)
Vill man se det riktiga Asiens Venedig åker man rakt västerut från Shanghai till Zhujiajiao, där finns tempel, ljuvligt vackra trädgårdar och självklart gondoler att ta sig fram med. Buss avgår från turistbusstationen vid Stadion, kostar ca 15 kr och tar en timme. När man väl kommit fram tar det fem minuter att gå till entrén där man kan köpa inträden till trädgårdar och tempel. Området är betydligt större än Qibao och jag rekommenderar starkt att ta sig tid för besök i trädgårdar och tempel.

Min egen favorit är böneträden där de röda banden i kontrast mot det klargröna svajar i vinden och skapar en fridfull stämning.
Det går lika bra att bara vandra runt och betala vid varje ställe man vill gå in på, det kostar mellan 10-40 kr och det dyraste man kan hitta är kaffe.... :))
Lokala handlare säljer fisk och grönsaker direkt från båtarna. Det bästa är att komma hit vid eftermiddagen, boka ett enkelt gästrum hos en familj och sedan frottera sig i lokalbefolkningen som bor här genom att gå runt bland gränder, ta något att dricka på lokala hak och äta smårätter och snacks. 
Givetvis är det trevligt att ta en båttur och med långt blont hår är man ett exotiskt inslag så överallt runt om tas det foton och vid tillfället för kortet fotograferades jag från alla fyra hållen så man kan ju inte låta bli att skratta.... ;P
Jag är med på hundratals bilder både från diskreta tonårstjejer och kvinnor som modellar framför sina män och helt enkelt ville ha med mig på bild, "you are so beautiful" och på hotellet frågade receptionisten om hon kunde få ta en selfie med mig. Många foton blev det..... ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar