söndag 22 december 2013

Buzzing life in Penas Blancas, Nicaragua

Regn, när vi vaknar och regn då vi äter frukost i cooperativet. Maten är lokalt odlad och varierar från ris, bönor, pannkakor och scrambled egg. Då vi ger oss iväg med Don Chico slutar det regna och vi känner oss stilenliga i gummistövlar.

Vi började förbereda oss redan i Maragalpa där vi köpte fashionabla gummistövlar för 50 kr för att kunna smälta in med lokalbefolkningen uppe i nationalparken... :P

Det är geggigt och Don Chico ska guida oss med macheten i högsta hugg upp till ett 80 meter högt vattenfall. Det är tidvis väldigt brant och Don Chico visar var vi ska sätta fötterna och vilka rötter som är säkra att hålla sig i. Vandringen tar ca två timmar upp.

Don Chico som är mästaren på växter och djur och visar oss till ett träd där barken används som te för att bota malaria och ett träd som blöder röd sav.

Man gnuggar in den röda saven som blir vit hudkräm och används för eksem och rodnader.

Don Chico är 74 år, vi stannar till vid en lian och han börjar klättra, han är som en äldre version av Tarzan. 

Självklart måste jag prova att leka Jane då jag är i djungeln och har en lian. 

Utsikten över det 80 meter höga vattenfallet är fantastisk och vi är uppe på 1700 m höjd.

Nationalparken är en av världens mest artrika platser och det finns tre organisationer som jobbar med att bevara den, utbilda elever och sprida informationen om hur viktigt området är.

Uppe på vattenfallet finns det små väldigt uppfriskande pooler där solen lyser igenom. Givetvis blir det ett dopp.... =)

På vägen ner passerar vi kaffeodlingar och Fon Chico skördar några pumpor som gömmer sig under buskarna. 

Vi äter lunch när vi är nere igen och ska iväg till botten av vattenfallet där både Jaguar och Puma är vanligt förekommande. 

Vandringen till botten av vattenfallet är lätt men geggig och väl framme kommer solen fram och regnbågen lägger sig tvärs över fallet. Sälvklart är det på den här platsen som skatterna finns. 
Efter en magisk eftermiddag och att parkvakter berättat om sitt arbete äter vi middag i det här köket, lokalodlat och en glad överraskning varje gång.
Sen är vi bjudna till Matetes place för att fira längsta natten på året. Det visar sig att vi minglar med en salig blandning från Belgien, Italien, Argentina, USA och Costa Rica. En är arkeolog i Mexico, en är DJ och har en radioshow och en av trummisarna är den bästa i Nicaragua och reser runt i världen på spelningar. 
Vi får även se uppvisning av lokal Brasilians kampsport innan vi avslutar kvällen med en enda stor gruppkram. Älskar människorna jag har äran att träffa och få umgås med! 💙

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar