söndag 22 december 2013

Konsten att köra vilse i Nicaragua


Vi vet att vi ska hit men det visar sig vara en utmaning då trafiken och vägarna ut till de mest avlägsna platserna är minst sagt spännande.

Det finns egentligen inga gatunamn så man lägger in intressepunkter på ett socialt nätverk som fungerar som GPS. Vår guide A frågar sig fram på flera ställen och vi kör fel ett antal gånger. Hela familjer kommer på EN crossmotorcykel, cowboysar kommer på häst och blandar sig i trafiken med höga pickuper, Jeepar och lokalbussar. 
Fartguppen är så höga att en vanlig bil inte ens kan smyga sig över utan att skrapa i hela underredet och de kallas för liggande poliser, Policia Cortado. Till det kommer hundar, höns och kossor som går längs vägen. A vår guide och chaufför ser alla faror och tvärbromsar ofta för saker vi inte förmodligen ens upptäckt förrän det varit för sent.
Det ösregnar och vi ska ta oss från Matagalpa till cloud mountains i Penas Blancas Nationalpark. Flera gånger får A gå ut och kolla in djupa hål i hela vägen, hur mycket lera det är och hur geggigt det är och hur han ska köra för att ta sig över. 
Flera gånger får vi gå ur bilen och gå förbi de djupaste passagerna. Vi kör även förbi lastbilar som sitter fast i meterdjup lera. 
Plötsligt lyser solen upp och vi ser bergen där vi ska vandra och utforska cloud mountains. En lokalbuss kämpar sig längs den geggiga vägen, två män sitter på taket och levererar gods och jag önskar jag satt i den för äventyrets skull ;)

Vi kommer fram till Eco Cooperativet skogsvaktarna. 

Vi bor i baracker med våningssängar.

Det finns rinnande vatten och toaletter utomhus och vi bor med utsikt över reservatet som man försöker bevara artrikedomen i, där pumor och jeoparder strövar fritt. Vi får träffa Don Chico, vår 74-årige guide som även kommer in och spelar Nicaraguanska sånger på sin Mandolin tillsammans med A som spelar gitarr. 
Det ser ut att bli några fantastiska dagar här. Tänk bara om en puma eller en jaguar kunde visa sig på vandringarna...;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar