torsdag 28 november 2013

Shanghai - New York feeling

Samma känsla men i två olika världsdelar och en morgonpromenad längs med Bund med vy över Pudong ger en stark New York känsla. På ena sidan de högsta byggnaderna för 50 år sedan.....
.....och på andra sidan står några av världens högsta byggnader, TV tornet med lila bollar, JinMao framför kapsylöppnaren och allra längst till höger håller ytterligare en hög byggnad på att färdigställas.
 Det är ju något speciellt med höga byggnader så det är bara att välja vilken man ska ta sig upp i. Har blivit rekommenderad JinMao i mitten eller kapsylöppnaren. 
Väl uppe inser man hur lurad man blir av smogen i Shanghai. Fotona är tagna med någon timmes mellanrum och då var det låga halter PM 2,5. 
Tre Sverige som ryms i en stad, tänka sig 25 miljoner invånare som behöver el, mat och vatten. Perspektiven gör mig lite yr och jag förstår att de har politiska stormöten för att planera sociala reformer och bygga boende för sisådär 300 miljoner människor de kommande åren.
Det byggs överallt i hela staden, gula hjälmar rör sig högt över stadens höghus men lite svindelkänsla får man av dessa svetsare på sisådär 90:e våningen. 
Solnedgång och rusningstrafik, huvudlederna börjar synas och staden börjar få ett rödrutigt mönster. 
Inne i JinMao kan man titta ner på hotellvåningarna och man ser till och med personer som går i korridorerna. Vi valde besöksplanet på 88:e våningen men man kan även välja att åka upp till bar och restaurang i kapsylöppnaren bredvid.
Kvällspromenad på Nanjing Road där det dansas för fullt i olika grupper. Det är livat fram till kl 22, då rusar alla ner i Metron för att hinna hem. 
Många restauranger stänger vid kl 22 så då är det bäst att ge sig in i barkvarteren och det finns två stora områden i French Concession där barer och clubbar håller öppet natten lång. Kolla in www.smartshanghai.com eller www.timeoutshanghai.com för senaste infon. I SMS kan man avsluta med att skriva 88 som låter by, by och liknas med bye, bye enligt mina Shanghaikollegor. Inte helt obegripligt då att en av de populäraste klubbarna heter No 88 Bar... =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar