måndag 25 november 2013

Tjejhelg i Shanghai

Inväntar vän på flygplatsen efter två veckors jobb på olika ställen i Kina och det tar nästan en timme att ta sig genom säkerhetskontroll, passkontroll och bagageuthämtning. Dessutom kan det vara en km från gaten till utgången. Vi passar på att kramas lite innan vi målmedvetet följer skyltarna.....💚
Ljudlöst och i kroppen känns g-kraften då Maglev, höghastighetståget lutar i en kurva i 250 km/h då det börjat accelerera upp till 431 km/h. Maglev, ett givet val för ingenjörer att ta sig in till Shanghai från Pudong, en av två Internationella flygplatser. Maglev + Metro i 24 timmar för 55 RMB, ca 60 kr köps vid ingången till tåget.
I Shanghai är det superlätt att åka Metro och det finns engelsk skyltning överallt plus hjälpsam servicepersonal. Metro är det säkraste sättet att ta sig fram på då biltrafiken är oberäknelig och det är lätt att hamna i bilköer. Metron kan vara full i rusningstrafik men tempot är ändå lugnt i jämförelse med tunnelbanan i Stockholm. Mycket marmor eller stengolv och elektroniska reklamskärmar ger coola reflektioner överallt.
Enkelresor inne i centrum kostar 3-4 RMB och ett dygnskort kostar 18 RMB, ca 20 kr. Vid varje station finns 2-12 utgångar så det är bra om man vet vart man ska för att slippa korsa vägar när man väl är uppe. Jag gillar Kina, har svårt för diktaturer men är hoppfull när jag ser hur otroligt stor skillnad det är och hur snabbt utvecklingen sker. Engelskan är bedrövlig så det gäller att ha sitt hotellnamn och adress nerskrivet på mandarin. I tunnelbanan ser man ingen början och inget slut. Efter rusningstrafiken vid 6 tiden ser det ut såhär fram till sista turen vid kl 23.
Är medveten om att vi endast har några dagar på mig att krama ur det bästa av Shanghai då jag efter  nästan två veckor äntligen har möjlighet att verkligen turista. Hotellet är förbokat vid inner circle line och kostar ca 500 kr per natt på **** Hotell utan frukost. Visum behövs i Kina, kostar ca 600 kr och går ganska snabbt att få men man måste ha en hotellbokning för att det ska vara smidigt. Biljett via Moskva eller Helsingfors går att få för ca 5000 kr. 
Eftersom jag jobbat, rest runt lite i staden och frågat mig runt så lägger vi upp helgen så att vi både ska njuta av upplevelser, mat, dryck och dessutom hinna sy upp både presenter, klänningar och kavajer. 
Förutom Lonely Planets olika cityguider finns även guider på nätet, www.timeoutshanghai.com och www.smartshanghai.com där man hittar det mesta. Jag är ett fan av spontanitet och går på magkänsla när det gäller restauranger i de flesta fallen.

Sömn är överskattat!! ;P 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar