onsdag 22 maj 2013

Warszawa är det nya Berlin!

Att Berlin är coolt och har allt kan vi alla konstatera men vi har en klar konkurrent om att ta platsen som nummer ett i Europa och det är helt klart Warszawa. Ett land som inte existerade på 130 år, där kultur med musik, poesi, teater och konstnärer höll den Polska identiteten vid liv under olika typer av ockupationer. Historien gör att landet och staden pyr av längtan att släppa ut allt det goda, nytt blandat med gammalt som ger landet och framför allt Warszawa en ny identitet.

Till Warszawa flyger man lättast med LOT, SAS, Wizzair eller EasyJet men jag vet inte vilka flygplatser de går från. Det finns bara en flygplats iallafall, Fredric Chopin och därifrån tar man sig med stadsbuss 175 in till centralstationen. Det kostar 4,40 PLN, Zloty ca 10 kr och tar 30 - 40 minuter. Hotell är superbilligt och då kan man kolla på Flygvaruhuset, Ticket eller Expedia. Boka hotell på västra sidan, med old town och med alla shoppingkvarter. Tre nätter på femstjärnigt hotell för två kostade 1150 kr. Vi blev dessutom uppgraderade till ett större rum på 14:e våningen med den här utsikten....

Warszawa towers, nya och gamla




Utsikten från 14:e våningen

Fukost 120 kr per person och morgon men det är det helt klart värt på ett sånt hotell! Annars finns suveränt trevliga cafeer i varje gathörn och eftersom det är superbilligt just nu så får du en rejäl frukost för 50 kr om du vill :-)

Eftersom jag är en Segwayjunkie så börjar jag helst en helg men en 3 - 4 timmarstur med guide. Man får bra överblick på stan, historia, kultur och alla dessa legender om man har en bra guide. I Warszawa bokade jag turen med www.segwaycitytours.pl fick svar direkt och vi träffades utanför Bristol Cafe inne i old town. Piotr, helt suverän guide och det är superlätt att lära sig att köra Segway. Vi började i Old town som blev förstört till 95% 1944. 

Old Town Warszawa, 1944
Staden har byggts upp efter Italienska konstverk som hade målats innan krigen. Old town känns autentiskt gammalt, helt otroligt att den bara är knappt 60 år.  Det fanns otroligt detaljerade målningar som även finns placerade som kopior på stadens gator för att man ska kunna jämföra resultaten. 

Old town, stora torget

Sjöjunfrun Zawa eller Sawa är stadens symbol och var en sjöjungfru som sjömannen Wars blev kär i säger legenden. Den moderna varianten av legenden är att Zawa egentligen var en ung man och nu heter staden Warszawa... ;)

Segway 3 timmar tar dig runt hela västra sidan av staden och kostar329 PLN, ca 700 kr per person. Eftersom det är tidigt på säsongen så var vi bara två personer, efter 1 timme fick vi omprogrammerade Segways med unlimited speed. Woop, woop!! ;P  

Piotr, suverän guide......
Om man går in på www.bestinwarsaw.com hittar man även Food/Vodka tours och Vintage Van Tours som blir min aktivitet nästa gång.

Överallt finns motståndsrörelsen hyllad, för att inte glömma för att bevara stoltheten trots alla motgångar, ockupation och exekutioner. Om motståndsrörelsen hade en framgång spärrade tyskarna av en slumpvis utvald gata inne i staden och dödade alla som fanns i husen. Inte glömma är väl budskapen........

 
Motståndsrörelsens huvudkvarter, lite bevarat

  
Motståndsrörelsen






Vart man än vänder sig finns det väggmålningar och tittar man noga har alla budskap, det kan vara ifrågasättandet av politiker, rädda miljön eller bara minnen av de hjältar som kämpade på olika sätt under ockupationen.











Restauranger, barer, shopping är bättre än Berlin med alla märken men väldigt billigt. En trerätters middag med en flaska bubbel eller vin kostar ca 600 kr för två. Eftersom Polen är ett sparrisland hade många restauranger en separat sparrismeny med flera rätter så vi typ levde på vit och grön sparris. Erkänner att det gick ner lite rått kött också i form av carpaccio och råbiff. Första kvällen då vi kom dit och precis hade ätit så kom ett elegant par strax före tio, båda beställde råbiff och en snaps och gick sen vidare. Mums säger jag bara.


Shopping av historia.......


Modern shopping



Shopping finns i alla former, som antikviteter, rariteter och i moderna gallerior. Några spårvagnsstopp från Centralen finns Arkadian med ca 200 butiker. Det är bara att shoppa loss, hela staden känns som en blandning av Berlin och NYC. Love it!!

Warszawa beach

Warszawa kommer att förändras mycket under de närmaste åren, idag finns t.ex inte någon strandpromenad nere vid floden med restauranger men den håller på att byggas. På värstra sidan finns några tältbarer och vid fontänen sitter hundratals och tittar på gratisshowen som börjar kl 21 fredag och lördag. På Prahasidan där man kanske inte ska vistas sent på kvällarna finns strand att lägga sig på, Warszawas city beach! Staden ligger mitt i landet så man tar vad man har!



Det bästa med en Segwaytur är att du inte är trött efter en heldagstur, du är inte ens varm utan har bara möjligtvis kramp i skrattmusklerna. Bara att hoppa av den och lämna den med guiden. I vårt fall möttes vi av biljetter till gratisdrink i gamla stan så vi tog oss tillbaka dit för lite snacks.

Sen är det bara att gå vidare, barer, pubar, nattklubbar, bunkrar eller nerlagda fabrikslokaler, valet av musik och upplevelser är ert, urvalet är oändligt! Warszawa känns som en ung stad, det händer mycket, många bra restauranger i flera områden, ett utbrett centrum och hippa kvarter med nya barer. 
Modernt mötet gammalt, Högsta domstolen
Att Polen dessutom har 70 mil vita stränder gör att jag börjar tro att Polackerna vill behålla landet för sig själva eftersom vi i Sverige knappt hört talas om det. Boende finns från Camping till femstjärniga lyxhotell och det är ett lätt land att resa runt i.

Följ mig på Instagram, fler foton finns och publiceras där! ;P

I am a Segwayjunkie!
Find me! Spegelförvirring på 14:e våningen ;P

Nej, nu skiter jag i det här! Min förhandsgranskning ser mycket bättre ut än när jag publicerar inlägget men ni får hålla till godo! : )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar