måndag 13 maj 2013

Get out! Ale Stenar - Sveriges Stonehenge

Många kanske inte känner till Ale Stenar eller orten Kåseberga som den nu ligger i men vi har ett Svenskt Stonehenge som borde uppmärksammas mer. Det är ett sånt där utflyktsmål som man helst besöker en fin vår eller sommardag. Nere vid fiskeläget i Kåseberga finns ett antal restauranger och kafeer med varierande kvalitet men bäst är egen matsäck för att slippa kommersen.

Ale Stenar, och nu snackar 63 stycken stenar på 5 ton, radar upp sig på sandheden där fåren springer i en flock. Historikerna tvistar om betydelsen och åldern av Ale Stenar. En teori är att det är en solkalender, en annan att den ska efterlikna ett skepp och naturligtvis så har det skett begravningar här.


Ale stenar hittar man via en gångstig upp på sandbanken med utsikt över Bornholm, ett perfekt utflyktsmål för en garanterat romantisk frukost en morgon eller en kväll med picknick. Promenaden tar 5 - 10 minuter innan stenarna tornar upp sig.



Har man tur så blåser det lagom mycket så att man kan ligga uppe på sandbanken med skärmflygare ovanför huvudet. Det finns även möjlighet för tandemhopp och prova på dag och introduktionskurs om man anmäler sitt intresse hos www.Skyadventure.se

Jag har själv sprungit upp och ner för sandbankarna under en prova på dag och jag erkänner att jag älskade känslan att ta ett språng ut över sandbanken.

Bilden kommer från www.skyadventure.se
Vad kan vara bättre än utsikt, historiska och moderna vingslag en solig kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar