tisdag 9 juli 2013

Get out - Nimis i landet Ladonien

I Sverige finns konstprojektet Nimis och landet Ladonien. Det är ett svartbygge som har eldhärjats, konstnären har fått böter och ingen turistorganisation eller myndighet kan göra reklam för det. Och ändå beräknas 100 000 turister per år besöka Skånes mest spektakulära konstverk, Nimis. Varför?


Ända sedan 80-talet har konstnären Lars Vilks byggt det fantasifulla och kanske ibland livsfarliga konstverket som inte kan rekommenderas för alla. Spektakulärt är det, flygledartornet, Empire, Ambassad och vindarnas torn och man bara måste.........


Följ bokstaven N från Himmelstorpsgården ute på Kullaberg och vik av stigen ner i den branta ravinen.  


Efter ca 10 min på väg ner i ravinen förstår du att du är där för du ser ingången till den självständiga staten Ladonien. Och du bara måste klättra inne i konstverket.


Man duckar, passar sig för att riva sönder kläderna eller fastna i konstverket som är byggt av drivved. Konstverken har brunnit, raserats av stormar och återuppbyggts varje gång och det inger kreativitet och nyfikenhet. Ta med nåt att äta och dricka för man vill stanna ett tag och titta på alla andra också, om man inte är där mitt i vintern, då är man ensam ;P

Mitt i en liten paus i ena tornet hörs bank, bank, bank....?!? Där uppe, högst upp i ena tornet är han, självaste konstnären Lars Vilks. Arbetet pågår som vanligt med drivved, hammare och spik. Just ja, se till att ha tagit stelkrampssprutan. Det är lätt hänt att riva sig på en rostig spik på väg upp i varje torn som finns för att få den bästa utsikten de finaste fotona och den bästa upplevelsen i landet Ladonien. 


Bakom Nimis finns stenfortet Arx och en framgrävd grotta. Hela området känns just otillgängligt och om något händer finns ingen snabb hjälp att få varken från land, vatten eller med helikopter. Det betyder att man kanske inte ska ta sin halta farmor eller sin hjärtsjuke farbror på ett äventyr utan visa bilder på familjeaktiviteten i lugn och ro hemma. Konstverket Nimis ska upplevas, det är det som är själva grejen! Man bara måste klättra! =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar