tisdag 30 juli 2013

Kanada - Jasper till Whistler

Vaknar upp efter en lång natt på HI Hostel i Jasper. Hotell är dyrt i Kanada och en natt kostar 500 - 800 kr per person och då sover jag helre för Halva priset och satsar pengarna på aktiviteter och äventyr istället. På stället finns också oftast mest likasinnade vad gäller aktiviteter så man får massor med tips till kaffet som ibland är gratis och ibland kostar 10-20 kr. 
 Jasper, en liten söt skidort med indiankänsla mitt i stan. Det finns totempålar överallt i Kanada för att påminna och bevara ursprungsbefolkningens traditioner i landet och i Jasper känns "Två bröder" rätt. 

Björnen som kan sägas vara stadens symbol välkomnar och visar vägen. 
Utsikten från takterassen kvällen innan ger en längtan tillbaka hit och jag tänker mig hur musik, skidåkare och friluftsälskard trängs här på vintern. Vi vandrar runt på stan, äter frukost och dricker sånt där bedrövligt svagt kaffe som knappt sett en kaffeböna innan vi drarvidarr för att testa min fot på en vandring runt de fem blå sjöarna.
Jag tycker mest att de är gröna och än en gång ångrar vi att vi inte tog med en picknick. Foten håller, vandringen är vacker och de två råden vi fått både på Nationalparksinformationen i Fields och på Hostellet i Jasper om de fem sjöarna var bra. Vi drar vidare på den 11 timmar långa bilfärden med diverse stopp innan Whistler, där vi bokat boende på HI Hostel i OS byn. Det tar över 6 timmar för oss att ta oss tillbaka till Kamloops och sedan tar vi den slingriga "scenic route" med fullmånens sken vidare till Whistler. Vägen kan liknas med en norsk fjällväg med skyltar för björnvarning, älgvarning och varning för vildhästar!!
Än en gång drabbades vi av björnfrossa då svartbjörnshannen klev upp på vägen. I nattmörkret var det så faschinerande att studera honom så ingen av oss slet upp kameran och fotade. Björnarna får stanna i minnet. Vi börjar räkna hjortar, björnar och bilar, resultatet innan vi kom fram var 15 hjortar, en björnhanne och åtta bilar. Som långsammast körde vi 30 km/h och ångrade att vi inte kom iväg tidigare för att njuta av det vackra landskapet som vi nu får fantisera om längs bergsluttningarna.
Framme i Whistler vid tvåtiden på HI Hostel med 24 timmars öppet och IKEA varuhusstil fick vi ett eget rum för att inte störa andra gäster. Win!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar