onsdag 31 juli 2013

Kanada - paddla kajak med späckhuggare på Vancouver Island

Tidig morgon i Woss och 1 timmes körning till Telegraph Cove, den sovande byn med 11 fastboende personer. I hamnmagasinet finns ett valmuseum med valskelett och samlade fiskedon blandat med historia om platsen och livet här. 

Vi var hungriga och strosade omkring för att fota och leta ett frukostställe då vi blev rekommenderade svenska pannkakor!!!!

Smaken av smör och grädde istället för bakpulver kanske är Svensk? Goda och mättande inför två dagars paddling i Johnstone Strait, sundet mellan Vancouver Island och fastlandet, var det iallafall. Ett av de bästa ställena på ön att utgå från är just Telegraph Cove där två kajakföretag erbjuder en timme till åtta dagarsturer.

Vi började paddlingen med att hälsa på vår guide Julian och de andra två gästerna från Schweiz. Vi får vattentäta påsar att packa övernattningsgrejer i och en liten dagspackpåse för pauser under dagen. Sen drar vi ut!!


Ett hundratal säckhuggare är fastboende i sundet och följer laxens väg. De äter bara den fetaste sorten av de tre som finns och den har just börjat komma in i sundet!! :D
Det finns också flyttspäckhuggare som är mer opportunister och äter sälar och delfiner. De kan dyka upp när som helst! 

Vi är vana paddlare och har tidvattnet med oss så vi är framme vid övernattningsplatsen, tältlägret, redan vid lunch. En ljuvlig liten glänta där det finns ett primitivt kök. 
Lite besvikna är vi då vi inte sett en enda späckhuggare, "bara" tumlare, de söta mörka med en liten vit fläck på ryggen. 
Efter lunchen paddlar vi söderut igen till kanten av Robson Bight, ett marint reservat, där det är totalförbjudet för båtar, även kajaker att vistas i. Men inte ens där ser vi några. Besvikna paddlar vi tillbaka för middag och strandhäng med glaciärutsikt.

Och då vi äter middag säger guiden, titta och vi kikar ut över sundet och ser fenorna på ett flertal späckhuggare som ska ner till Robson Bight och äta. Lite lycklig blir man då man äntligen ser några. Kvällen på stranden är magisk med lite svala vindar och vi grillar marsmallows under stjärnklart himmel. 

Vi vet att det finns björnar och en cougar i området så ingen mat får lämnas i tälten, inte ens tandkräm?!?! :)

Ny dag och nya möjligheter att se späckhuggare på väg tillbaka mot Telegraph Cove mot tidvattnet. Vinden gör det tungt att paddla men då dyker späckhuggarna upp flera gånger. 

Då vi ligger stilla och bara tittar på späckhuggare börjar vi driva bakåt så vi får paddla på igen. Då händer det!!!! Närkontakt!! 
En späckhuggarhanne har avvikit från flocken och dyker upp ett 20-tal meter från kajaken framför, blåshålet sprutar ut vatten i en hög fontän och den 1,7 meter höga fenan skär genom vattnet då ryggen visar sig. Fantastiskt! Underbart!!! Julian, vår guide ger ifrån sig ett glädjetjut eftersom det är väldigt ovanligt att komma så nära. 


På vägen tillbaka ser vi återigen späckhuggarfamiljerna A23 och A25 med Fifa i ledningen. : )

Tvådagarsturen med North Island kayaks kostar ca 3300 kr med allt inkluderat, väl värt i alla fall för oss som fick se många späckhuggare flera gånger, till och med nära. I 💛 my life!! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar