lördag 12 juli 2014

Peking på sex timmar

Då man har en flyganslutning vidare från Peking till annat land får man upp till 72 timmar transitvisum gratis. Det var inte riktigt planerat men eftersom vi hade 9 timmar mellan landningen i Peking och avgången till Ulaanbaatar så lämnade vi in bagaget på Terminal 3 och åkte Expresståget och Metro in till Himmelska fridens torg och promenerade.
För tio år sedan spenderade jag jul och nyår med vänner i Peking och besökte alla klassiska besöksmål. På Himmelskafridens torg samlades alla Skandinaver och drack glögg på julafton. Man kan säga att den kinesiska militären hade problem med om de 3-400 glada glöggdrickande och pepparkaksätande Skandinavier med tomteluvor skulle räknas som en folksamling eller demonstration. De patrullerade flitigt mellan termosar, liggunderlag och lekande barn i tomteutstyrsel utan att röra en min även om de nog skulle velat arrestera oss och slänga in oss i vita bussar som vi såg att de gjorde med kineser vid en liten demonstration. Nu har de säkerhetskontroller innan man ens får komma in på torget, det finns kedjor som spärrar av byggnaderna och vaktposter med brandsläckare lite överallt. Vi kom upp på södra sidan och gick runt till norra sidan med vy över Maos porträtt på ingången till Den Förbjudna Staden.
Jag besökte den förbjudna staden förra gången och ett av de roligaste minnena då var att Starbucks fanns i ett av de 999 och 1/2 rum men det gick inte att köpa kaffe. Hahahaha! 
I en av de högsta byggnaderna rundade vi baksidan av huset och där kunde jag höra ljud av bordtennis, jag letade efter en dörr att ta mig in på baksidan och där hittade jag tre kineser i vita linnen och blå shorts som spelade bordtennis i ett ställverk. Vi stod och tittade en stund innan vi blev bortkörda från det "heliga" rummet. Denna gången gick vi vidare till Beihai Parken och alla båtarna. 
En otroligt varm dag, 40 grader och sol så vi sökte oss till skuggiga områden i parken som alla andra...
Metron är enkel och den turen vi gjorde var Expresståget från flygplatsen till ändstationen, därifrån tar man blå linjen ner till Tiananmen East, Himmelska Fridens torg. Vi gick norrut några km till Beihai Park, åt dumplings för en tia och hoppade på orange linje Beihai Park North tillbaka till Expresståget till Terminal 3, priset är ca 35 kr med tåg och metro en väg.
Ca en timme tar det att åka in med snabbtåg och Metro och det är så mycket bättre än att sitta i en bilkö men vi var inte ensamma i Metron heller.....
Man får räkna med två timmar på flygplatsen för att checka in och ta det förarlösa transfertåget till rätt terminal, säkerhetskontroll och vidare till rätt Gate. Är barnsligt förtjust i att sitta längst fram vid rutan på förarlösa tåg. =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar