onsdag 23 juli 2014

Turtle rock i Terelj National park - Mongoliet

Sköldpadsklippan eller Turtle Rock, en av de som finns i Mongoliet och den mest kända ligger i Terelj nationalpark, inte långt från Ulaanbatar. Sköldpaddor är heliga på samma sätt som elefanter enligt buddismen och det finns flera av dem i Mongoliet. Det är det enklaste utflyktsmålet i Terelj och det går bussar för dagsutflykter dit. 
På baksidan kan man klättra upp på den och man ser massor med besökare under "huvudet". Det går bara en grusväg dit och till höger om klippan finns en liten kiosk och souvenirer. När vi är där kommer en kamel gående men det är inte det området där man använder sig av kameler i Mongoliet. Det känns turistiskt men är en vacker plats. Självklart kan man sitta på en kamel eller en häst i området.
Kommer man närmare så ser man personerna lite tydligare uppe vid huvudet och en ovoos, en stenhög för den lokala anden enligt schamanismen som är utbredd i Mongoliet. 
Man tar en eller tre sten/-ar, en vodkaflaska, djurhorn eller liknande gåva och går tre varv i höger riktning och kastar gåvan upp på högen av sten med en pelare mitt i. Förvirring uppstår då man har dem vid korsningar och det är högertrafik........
Blått representerar himlen, gult solen, rött elden och grönt marken vi går på enligt buddismen. Man ser alla dessa färger överallt och blå är den absolut mest populära färgen. Min också så jag känner mig som hemma i Mongoliet. 💙

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar