torsdag 17 juli 2014

Naadam festival - Mongoliet

Traditionellt klädda Mongoler på festival där krigarkonster fortfarande värderas högt i samhället och vinnarna nästan betraktas som gudar. Ett måste tänkte jag när jag först läste om Mongoliet och vilken årstid man bör åka dit. Naadam Games finns i nästan varje stad men den största mest kända och direktsända Naadamen går av stapeln i Ulaanbator en gång per år. Vi ankom med flyg kl 23:30 torsdag natt den 10 juli till Chinggis Kaahn flygplatsen och invigningen startade kl 11 fredagen den 11 juli. 
Några timmars sömn och så upp för att försöka växla eller försöka ta ut pengar på Mongoliets viktigaste helgdag, inte helt enkelt då ALLT är stängt. En kort promenad förbi torget där ryttarna i traditionsenliga kläder ska hämta de nio jaksvansarna och vidare till stadion för invigningen av Naadam där celebriteterna har en egen läktare och varje folkslag presenterar sig, sin musik, dans och kläder. OS-medaljörer presenterar, presidenten håller tal och delar översätts till Engelska.
Nadam är föreslagen att bli ett världskulturarv och jag förstår varför. 
Spektakulärt, har aldrig sett något liknande, danserna, musiken, firandet och presentation av de 512 brottarna där de står i rangordning.
Brottarna liknar en blandning av sumobrottare och olympiska brottare, reglerna är tydliga och de är klädda i kalsonger och bolero broderade i antingen blått eller rött och med kraftiga rep. 
Alla brottas två och två i omgångar samtidigt på arenan och alla har var sin påhejare som håller den traditionella hatten och är domare.Om det tar för lång tid får de olika grepp som gör det lättare att lyfta och kasta runt den andre. Reglerna är tydliga och den som tar i knä eller armbåge i marken först förlorar. Vinnaren av en rond får tillbaka sin hatt, hoppar och flaxar runt som en falk innan förloraren ska gå under ena "vinnaren". Sedan ska vinnaren göra ett varv runt de nio jaksvansarna samtidigt flaxande som en Falk. De första fem omgångarna har man första dagen och det är en ära dag två då de kvarvarande brottarna ska göra upp om titlarna, champion, lejon, Arg(fantasifåget), elefant, falk med mera. 
Samtidigt görs pilbåge och ancle bone shooting upp i två mindre arenor. Pilbåge är enda grenen där kvinnor får delta.
Denna gången deltog över 2000 bågskyttar i traditionella kläder för att hitta av mål med gummerade pilar på 60 m för kvinnor och 70 meter för män. 
Alla har sina egna pilar, man skjuter i en serie om fyra pilar. Målen görs mindre och mindre och alla turas om att dömma matcherna och markerar poängen med armarna. Vår guide kan se varifrån de kommer ifrån på deras traditionella dräkter och dialekt.
Det är en öppen arena, gratis inträde och man sitter tillsammans med bågskyttarna. De kommer in på stadion under jubel för prisutdelning på arenan dag två och de har hög status i Mongoliet. Vi besökte även getbenskastningen där män sitter på små pallar och skjuter iväg en bit mot getben uppradade i ett litet skåp. 
Allt direktsänds på TV hela festivalen och kalla deltagarna har hög status men brottarna har högst status och intervjuerna och matcherna sänds flera dagar i sträck på TV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar