torsdag 17 juli 2014

Att bo i ger - Mongoliet

Jag tänkte mig att de skulle vara mindre men inne i en ger ryms egentligen allt man behöver. Gers fungerar som en stuga på campingar och kan tas ner inom ca 30 minuter med kamin och allt. Vissa av campingarna är öppna även på vintern men med tanke på att de är svala även på sommarnätter och det kan bli - 40 grader på vintern vet jag inte om jag skulle välja den årstiden att besöka Mongoliet. Vi åker från Ulaanbatar med vår guide in i Terelj nationalpark där vi ska bo och rida i tre dagar. 
Vi bor i Ger och rider i tre dagar i Terelj nationalpark. Det finns servicehus och en restaurangdel som på en vanlig camping. Det vanligaste är att det är helpension och det serveras frukost, lunchpaket och middag. Oftast finns det ingen meny utan alla serveras samma maträtt. I Mongoliet äter man mycket kött och det finns bara ekologiskt kött då alla djuren går fria, getter, får, kor, jakar och hästar går fritt dygnet runt blandat under dagen och kallas tillbaka eller föses tillbaka med hästar för mjölkning morgon och kväll. Såhär kan det se ut när man tittar ut. 
Kalvarna hålls i små hagar på gården och korna samlas vid kalvarna för mjölkning morgon och kväll.
Hästmjölken gör man Air-ge, den 14 procentiga alkoholen och komjölk gör man ostar, torkad ost, torkad brunost, ostkaka, en typ av pannacotta mm. 
Komjölken måste vara kokad iallafall fall en gång då komjölken har en bakterie som man kan bli sjuk av. De dricker därför mycket silverte, komjölk blandat med grönt te som fått svalna.Mongoler är ett nomadfolk med fyra årstider och därför har man fyra olika platser man bor på under ett år. En ger har alltid öppningen mot söder då de kalla vindarna blåser från norr. 
I
nne i en Ger bor kvinnan mot öster och mannen mot väster, i mitten stöttas geret upp av två pelare, kvinnan och mannen och kaminens skorsten går igenom gertaket.
Ingen äger marken och därför får man slå sig ner var man vill i Mongoliet men i praktiken så blir ytan din när du återkommer till samma ställe år efter år. Vinterlägret är byggda för att några av djuren ska kunna få skydd från snön under tak i norra Mongoliet. Bilden är från ridguidens sommarläger i Terelj nationalpark.
De flesta djuren släpps fria och samlas in igen under våren. För några år sedan var det en extremt sträng vinter med mycket snö, man beräknar att 7 miljoner djur dog den vintern och 7 000 familjer förlorade allt de ägde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar