lördag 24 augusti 2013

Schweiz - min svarta fläck på kartan

Blev upphämtad av Schweizare på Basel flygplats på Schweiziska sidan?!? Ja, det finns en Fransk sida också! Efter en nätt biltur från norr till söder på drygt två timmar stannade vi i närheten av Lausanne i den fransktalande delen. Ca 60% pratar tyska, 30 % franska och 10% italienska i Schweiz. Det är inte bara språket utan maten, kulturen och naturen som skiljer de olika områdena. Eftersom Schweiz inte har någon kust eller hav i sikte tar man det man har så området kallas för kusten. Tyvärr är stränderna nästan alltid privata och här bor t.ex Phil Collins och Michael Schumacher. Har man tur ser man Mont Blanc ovanför de franska alperna en klar dag. Jag hade inte så tur men klarblå himmel och sol är inte fy skam det heller ;)
Runt omkring Lausanne och sjön lac Lemmonde eller lake of Geneva om man vill göra sig ovän med de som bor i Lausanne, finns vackra områden med storslagen utsikt. På södra sidan ligger Frankrike och sjön delas mellan de två länderna. Montreux ligger vid sjön och där kallas delen för Rivieran. Längs med sjöns sluttningar ligger ett UNESCO skyddat område med vinodlingar, Lavaux. Området är attraktivt och köpstarka Ryssar och Kineser försöker köpa områden både här och i alperna.
Det finns vandringsleder som är utmärkta och även information om vilka druvsorter som växer i området. Jag gillar tanken att ha vinprovning med vänner som after work för att sen beställa några lådor av ens favorit. 
Varje gård är tydligt utmärkt och det är mest vita viner som produceras och även konsumeras i landet. 
På vägen längs sjön passerade vi huvudkontor till Nestle, Nespresso och även Tetra Pak ligger fint till. I själva Montreux är det lite medelhavskänsla och strandpromenaden är fylld med uteserveringar, marknader och matvagnar från världens alla hörn. Utsikten går inte av för hackor och det är ett av de dyraste ställena att bo på i Schweiz. Båttrafik finns både för pendling till Frankrike och för turister som rundturer. 
Passade på att äta en råbiff som var kryddad och blandad med alla ingredienser då den serveras och den lokala ölen Boxer. 
Resan fortsatte längs med sjön och vidare mot Zermatt och det berömda Matterhorn. Från den franska sidan mot den tyska och Schweiz känns inte helt som en svart fläck på kartan för mig längre. Gillar det jag ser och smakat så här lång! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar