tisdag 20 augusti 2013

Kanada - forsränning i Golden, en garanterat iskall upplevelse

För att inte bli bortskämd med solen och värmen bestämde vi oss redan på väg från Vancouver att forsränning i glaciärsmältvatten var det första vi skulle göra på vägen till Banff. Golden i Kanada var första stoppet och staden ligger med utsikt över en hel sluttning av skidpister och är säkert en underbar skidort. 

Sagt och gjort bokade vi in en heldag forsränning med lunch men kvällen innan spenderade vi i de varma källorna för att sedan frossa i ostron och lokala ölsorter :D
Vi träffades inne i Golden, bytte om till våtdräkter i mer eller mindre klädsamma färger och blev skjutsade upp längs med Kicking Horse River. Hela floden är mjölkvit eftersom det är smältvatten som innehåller väldigt små partiklar och salter som flyter med i det 7-8 gradiga vattnet. 
De lägre forsarna klassades som 4-5 och hade precis blivit tillåtna för turister för säsongen. Ju vildare desto bättre är mitt motto när det gäller forsränning. 
En vacker dag, en blandad grupp med likasinnade, en gummibåt, en guide och styrman på iskallt vilt glaciärvatten är alla ingredienser som behövs för den perfekta forsränningen. 

Ganska tidigt i forsen fick vi möjlighet att hoppa i och flyta med. Det intressanta varje gång man hoppar i kallt vatten är reaktionen då vattnet rinner ner och kyler halsen. Kroppen har en reflex som gör att man inte kan andas men avvaktar man bara några sekunder så släpper den. Några av de som hoppade i fick panik och ville upp igen. 

Genomblöta och några forsar senare stannade vi till vid strandkanten för lunch. Grillbuffe med olika sorters sallader och efterrätt serverades innan det var dags igen för de högst klassade delarna av forsarna.

Strax efter bron fick inte turistbåtar passera pga för högt klassade forsar så det var bara att lasta upp båtarna på släp och köra förbi forsarna. 
I forsränning är det viktigt att man lyssnar på guidens kommandon och det fick vi även träna på i de flacka partierna. T.ex. höger sida frammåt, vänster sida bakåt är mycket effektivare än att styrman med sina åror ska vända båten. 

Ju bättre paddlare i gruppen desto tuffare delar av forsen kan styrman välja utan att riskera att fastna eller välta. 
Att vår styrman trillade i och en passerande båt pekade på den tomma stolen gjorde oss lite spaka och då han bröt åran så kollegorna wowade fattade vi hur kraftig forsen var. 

Sista forsen fick vi ligga och flyta i och eftersom jag har en vattentät kamera filmade jag delar av det och det låter verkligen som om jag håller på att drunkna då jag sköljs över av våg efter våg av det iskalla glaciärvattnet. 

Vi går iland 100 meter ifrån där vi träffades på morgonen, de har en lägereld och serverar kalla drycker. En varm dusch och så åkte vi vidare till nationalparkerna Banff och Golden. 

En heldag med rabattkupong från tidningen låg på 130 $ inklusive lunch och all utrustning. Vår dag var helt klart värt det!! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar