fredag 25 december 2015

Detta ljuva land - Costa Rica

Inte nog med att färsk frukt finns i trädgårdarna året runt, exotiska fåglar flyger runt en och att aporna väcker en med sina vrål på morgonen, Costa Rica har så mycket mer.
Då jag var i Costa Rica i sep/okt fick jag äntligen se en "Arrivada", då havssköldpaddor kommer upp på land och lägger sina ägg. Det handlar om tusentals sköldpaddor några nätter i månaden.
När man väl sett det är man ju galet nyfiken på hur de små sköldpaddorna kläcks och tar sig ner till havet igen. På julaftonsnatten ringde vänner och berättade att det var dags för en kläckning. Sagt och gjort, klockan ställdes på 04:30 och efter en kort natt, en stark kopp kaffe och en pralin så körde vi iväg till ödestranden. Inga rangers, inga guider bara några få turister som dessutom visade sig vara svenskar och därav en väldigt känd fotbollspelare gjorde att jag blev lite starstruck sådär innan solen ens gått upp. Sedan började jag se de pyttesmå liven som sakta kämpade sig ner till stranden.
Alla små sköldpaddor som inte vaktades av besökare blev snabbt uppätna av gamar som flockats till stranden. Jag bestämde mig för att följa med ett tiotal ner till vattnet.
Och väldigt faschinerande är det att se när de kämpar sig fram, vilar några sekunder, lyfter huvudet för att lokalisera sig och så dra vidare.
Ute på havet slog vågorna hårt och smurfarna började dyka upp tillsammans med havsfåglarna som nu skulle börja frossa på de små utmattade sköldpaddorna. Man kan ju alltid hoppas att någon av de som tog sig ner överlevde.
Juldagen 2015 kommer att bli ihågkommen som den dagen jag första gången fick se små havssköldpaddor kläckas för att ta sig ner till havet. 


1 kommentar: