Vi bor i Ger och rider i tre dagar i Terelj nationalpark. Det finns servicehus och en restaurangdel som på en vanlig camping. Det vanligaste är att det är helpension och det serveras frukost, lunchpaket och middag. Oftast finns det ingen meny utan alla serveras samma maträtt. I Mongoliet äter man mycket kött och det finns bara ekologiskt kött då alla djuren går fria, getter, får, kor, jakar och hästar går fritt dygnet runt blandat under dagen och kallas tillbaka eller föses tillbaka med hästar för mjölkning morgon och kväll. Såhär kan det se ut när man tittar ut.
Hästmjölken gör man Air-ge, den 14 procentiga alkoholen och komjölk gör man ostar, torkad ost, torkad brunost, ostkaka, en typ av pannacotta mm.
Komjölken måste vara kokad iallafall fall en gång då komjölken har en bakterie som man kan bli sjuk av. De dricker därför mycket silverte, komjölk blandat med grönt te som fått svalna.Mongoler är ett nomadfolk med fyra årstider och därför har man fyra olika platser man bor på under ett år. En ger har alltid öppningen mot söder då de kalla vindarna blåser från norr.
Inne i en Ger bor kvinnan mot öster och mannen mot väster, i mitten stöttas geret upp av två pelare, kvinnan och mannen och kaminens skorsten går igenom gertaket.
Ingen äger marken och därför får man slå sig ner var man vill i Mongoliet men i praktiken så blir ytan din när du återkommer till samma ställe år efter år. Vinterlägret är byggda för att några av djuren ska kunna få skydd från snön under tak i norra Mongoliet. Bilden är från ridguidens sommarläger i Terelj nationalpark.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar