måndag 15 juli 2013

Get Out - Robin Hood och rövare i Skåne

Inte så många kan den Svenska historien och hur Hallandsåsen som varit den den naturliga gränsen mellan Danmark och Sverige har platser kvar där man känner sig som Robin Hood och skulle vilja ha pilbågen på ryggen. Vid trollehallar som är en ravin norr om Rössjön finns en av platserna, snapphanestallarna, där både fångar och snapphanar tagit skydd och väntat på att antingen gå till attack eller väntat på andra att attackera. Platsen är strategiskt vald och vakter var troligtvis utplacerade för att spana och varna i tid.
När man kommer upp på platån finns eldstäder och det syns att det är en populär plats att gå till. Bilderna är tagna i slutet av november, på sommaren då bokträden slagit ut är det ännu vackrare!! 

En stentrappa upp på berget finns kvar och är definitivt inte naturlig. Här har det sprungit både rövare, snapphanar och soldater. Snapphanar var de bönder och motståndsmän som kämpade för Danmark mot de Svenska soldaterna. 

Väl uppe ser man hur det förmodligen funnits både tak och att hästar kunnat stå i skydd för väder och vind. Jag kan bara säga, besök platsen, 1 km upp i ravinen, från parkeringen på Trollehallsvägen lite norr om Rössjön i Skåne. 


Ett urklipp från Googlemaps visar hur du hittar dit, det ligger ganska mitt mellan E4:an och E6:an eller Hjärnarp och Örkelljunga.


En liten närbild också så ni inte missar Sveriges Sherwoodskog. =)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar