lördag 3 januari 2015

Amazonas - Titta, prova och smaka

På vår tur längre in i amazonas hade vi guidade turer som började med en kort båttur för att se soluppgången vid 5:30 på morgonen innan vi åt frukost för att sedan lära oss om de olika träden, hur barken kan användas, hur man ser vilken lian som bär vatten och lätt kan göras till dryckesfontän mm.
I bakgrunden kunde vi hela tiden höra howler monkeys men annars är det förvånansvärt lite fåglar och djur i den här delen, då träden inte bär så mycket frukter eller bär. Vi började med att hålla händerna på ett myrbo för att låta dem springa upp på armarna. 
Sedan strök vi ut dem som en kräm på händer och armar, voilà så hade vi myggmedel. 
Nästa prov var att vår guide högg bort toppen på små kokosnötter för att knacka ur larver för lite proteintillskott.
De smakade mest kokos och visade sig vara eldflugelarver som läggs inne i de små kokosnötterna och växer till sig mellan 6-12 månader.
Vår guide fångade en liten cayman, alligator på kvällsturer och tog med den till vår restaurang där han visade den för oss och berättar hur de lever. Hela nervsystemet finns under magen och stryker man den på magen då den ligger upp och ner blir den helt paralyserad i några sekunder innan den blixtsnabbt är på hugget igen. Den släpptes tillbaka direkt efteråt igen. 
Självklart passerade vi en tarantellaspindel och det fanns även bullet ants, 3 cm stora myror som har en sax/tång och som används för att sy igen djupa sår men om den får bita kan den orsaka hög feber och hallucinationer.
Efter turen åkte vi båt ytterligare upp längs floden och flertalet tillfällen hoppade de rosa delfinerna framför oss innan vi kom fram till campen där vi skulle bo i hängmattor under tak. Tyvärr hade en grupp bott där under dagen och misslyckats med fisket som var planerat och de var därför väldigt hungriga och upprörda då vi kom dit vid soluppgången. Efter middagen blev stämningen bättre men i mina ögon var de både oförskämda mot guiderna och handlingsförlamade då det funnits mat som de inte orkat laga utan istället väntat på oss.
Över hängmattorna fanns myggnät som kändes bra då vi hade en tarantellaspindel ovanför oss som tittade ut då och då. 
Tillbaka på Posadan hämtade vi våra grejer, tog ett dopp i floden och sa hej då till våra lokala guider.
Vägen tillbaka var först flodbåt, därefter minibuss och ytterligare en motorbåt innan vi var i Manaus och lyckades hinna med nattbussen upp till Boa Vista med två minuters marginal. Puh! Venezuela nästa!! ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar